فهرست مطالب

انسان پژوهی دینی - پیاپی 48 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 48 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه اخلاقی* صفحات 5-27
    نیل به کمال و سعادت، مستلزم سلوک و استعلای معنوی و وصول به شانیت الهی است. این امر، جز در پرتو خودشناسی و خودیابی میسر نمی گردد. یکی از راه های موثر در خودشناسی، علم نوپای اینیاگرام یا تیپ های شخصیتی نه گانه است که باهدف تعالی انسان، مبتنی بر وحدانیت و یگانگی خداوند عالم است. این روش به انسان کمک می کند تا دریابد در چه مرحله ای از سلامت شخصیت خود قرار دارد و چگونه موانع رسیدن به حقیقت وجود خود را برطرف کند. مقاله حاضر با رویکرد میان‎رشته ای و با اعتقاد به ارتباط تنگاتنگ میان دانش اینیاگرام و انسان شناسی حکمت متعالیه صدرا سامان یافته که با مبنا قراردادن راهکارهای کلی مطرح شده در حکمت متعالیه و استفاده از راهکارهای تجربی و کاربردی جزیی در دانش اینیاگرام، وصول به مقصد را برای تمامی افراد، با سطوح و مراتب مختلف، به نحو گسترده ای فراهم می گرداند. نتیجه به دست آمده از این پژوهش، مبین این مسیله است که به کمک دانش اینیاگرام، راه رهایی از شواغل و موانع فراهم می شود و با تبیین چگونگی بیدار‎سازی من حقیقی و هویت ذاتی خویش و درنهایت یافتن زندگی سالم و آرام، بیش ازپیش انسان را متوجه فطرت الهی خود می کند و مبانی انسان شناسی و هستی شناسی حکمت متعالیه، با تکیه بر شریعت و آموزه های برگرفته از آداب و سنن خاندان وحی و نبوت، من حقیقی و هویت الهی انسان معرفی و ارایه می شود.
    کلیدواژگان: اینیاگرام، ذات (ماهیت)، شخصیت، روند استکمالی
  • زهره خسروی، میترا پورسینا*، سعید ناجی صفحات 29-50
    هدف این پژوهش پرداختن به مسیله آموزش تفکر فلسفی و یافتن مولفه های آن در «کتاب العلم» و «کتاب التفکر» از احیاء علوم الدین غزالی است. یافته های حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای، حاکی از این است که غزالی بر خلاف تصور رایج، تفکر فلسفی را که برخاسته از روحیه کاوشگری و جستجو است و با مهارت هایی چون استدلال، تجزیه، ترکیب و استنتاج آمیخته است قبول دارد و در «کتاب العلم» و «کتاب التفکر»، شرایطی را برای تعلیم و تعلم برشمرده که می تواند به تقویت این نوع تفکر بینجامد و برای کسب معارفی که به طور مستقیم و مشارکتی حاصل می شود بسیار کارآمد باشد. از طبقه بندی مجموعه شرایط ذکر شده، سه دسته مهارت های فکری و درون فردی، مهارت های بین فردی یا تعاملی و مهارت های کاوشگرانه، و چند مولفه اصلی «گفت وگو»، «تعامل»، «کندوکاو»، «روابط بین فردی»، «ارتباط موثر»، «همدلی»، «حمایتگری» و «خود اصلاحی»، برای آموزش تفکر فلسفی شناسایی شده اند. بازشناسی این مولفه ها و قراردادن آن ها در کنار برنامه های نو طراحی شده آموزشی، ابعاد ناگفته و نادیده آرای اندیشمندان مسلمان در خصوص تعلیم وتربیت را برای طراحان برنامه های درسی نمودار می کند و سبب می شود ایشان بتوانند آن ها را در ساختار برنامه های درسی نوین جای دهند.
    کلیدواژگان: آموزش، تفکر فلسفی، غزالی، احیاء علوم الدین، کتاب العلم، کتاب التفکر
  • عبدالله محمدی* صفحات 51-74

    از جمله مبانی مهم انسان شناختی، مسیله خیر، شر یا خنثی بودن انسان است. علامه طباطبایی (ره) با اعتقاد به فطرت، حب ذات، شوق به کمال و فرار از نقص، میل ذاتی انسان به خوبی ها را تحلیل کرده است. اما این مقاله قصد دارد از روشی نوین این نظریه را بررسی کند. نقطه عزیمت این روش ابتکاری، تحلیل علامه از جریان خلقت و هبوط حضرت آدم (ع) است. علامه حقایقی چون خلافت، نفخ روح، سجده فرشتگان، تعلیم اسماء، سکونت در بهشت و هبوط را نه منحصر به حضرت آدم (ع)، بلکه ناظر به ساختار وجودی نوع انسان می داند. بر همین اساس ابتدا دیدگاه علامه طباطبایی (ره) در چگونگی هبوط حضرت آدم (ع) تحلیل شده و در ادامه دلالت های این تحلیل انسان شناختی بر نیک سرشتی انسان تبیین شده است. روش تحقیق این مقاله توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: سرشت انسان، علامه طباطبایی، هبوط، خلافت
  • صفدر الهی راد* صفحات 75-97
    تبیین ماهیت پدیده های ذهنی، به ویژه آگاهی، از مهم ترین مسایل فلسفه ذهن و انسان شناسی معاصر است. فیلسوفان غربی و اسلامی همواره به تبیین این مسیله می پرداخته اند، ولی باتوجه به پیشرفت های جدید در «علوم شناختی»، از جمله علوم مربوط به عصب شناسی و هوش مصنوعی، تحلیل آگاهی، اختلاف نظرهای متنوعی را به دنبال داشته است. سرل یکی از فیلسوفان تحلیلی معاصر است که در فلسفه ذهن خویش، طرحی به اعتقاد خودش نوین، برای حل مسیله آگاهی و نسبت آن با مغز و سلول های عصبی ارایه کرده است. بر اساس دیدگاه وی که هم به دنبال نفی همسان انگاری آگاهی و امور فیزیکی و هم دوری از دوگانه انگاری دکارتی است، مقولاتی همچون آگاهی، ویژگی سطح ظاهری مغز و معلول فرایندهای درون مغزی هستند. به گمان وی، علیت اجزای درونی مغز برای آگاهی و ویژگی سطح ظاهری بودن مغز می تواند چالش های مربوط به رابطه ذهن و بدن را برطرف کند؛ پژوهش حاضر با روش تحلیلی - انتقادی، پس از تبیین دیدگاه وی، به بررسی انتقادی آن خواهد پرداخت. از سویی تحلیل وی از علیت اجزای درون سلولی مخدوش است و از سوی دیگر، تحقق آگاهی در مغز محال است. همچنین وی ادله مطلوبی برای اثبات مدعای خویش ارایه نکرده است.
    کلیدواژگان: فلسفه ذهن، سرل، آگاهی، مغز، فیزیکالیسم
  • محمد ابدالی، رضا نوروزی*، ولی الله نقی پور فر صفحات 99-118
    شناخت راه های دستیابی به کمال انسانی از دغدغه های همیشگی بشر بوده است. لکن پیش از هر چیز باید حقیقت کمال انسانی معلوم گردد تا بتوان راه رسیدن به کمال  انسان را نیز شناخت. بر پایه معارف اسلامی،  «عبادت» از جمله مهم ترین عواملی است که می تواند در سیر تکاملی انسان اثرگذار باشد. اینکه چگونه عبادت می تواند در تکامل انسانی تاثیر داشته باشد حقیقتی است که باید با تبیین عقلانی و تفسیر فلسفی ارایه گردد. حکمت متعالیه به عنوان یکی از مکاتب فلسفه اسلامی ظرفیت های خوبی برای بیان رابطه میان عبادت و تکامل دارد. با تبیین مبانی حکمت متعالیه در ارتباط با این موضوع می توان گام مهمی در راستای تبیین رابطه عبادت و تکامل انسان ها برداشت. مقاله حاضر به روش توصیفی - تحلیلی و باتوجه به مبانی ملاصدرا، در این زمینه تلاش خواهد کرد تا بتواند تبیین فلسفی از تاثیر عبادت در استکمال نفس از منظر حکمت متعالیه ارایه کند و در نهایت به این نتیجه می رسد که هر عملی که از انسان سر می زند با او اتحاد پیدا کرده و از شیون وجودی او می گردد و این مواجهه به نحو عینیت است. برای این هدف نخست تصویر حکمت متعالیه از کمال انسانی بررسی می شود و سپس ارتباط میان آن با عبادت مورد واکاوی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: تکامل، سیر معنوی، تاثیر عبادت، حکمت متعالیه، ملاصدرا
  • غلامحسین گرامی، فاطمه السادات هاشمیان* صفحات 119-146

    نظام حقوقی یکی از ساختارهای مهم اجتماعی است که هرگونه نظریه پردازی در این زمینه متاثر از هویت و عقلانیت و مبانی تعریف شده برای انسان است. علامه طباطبایی (ره) از جمله متفکران جامع و برجسته معاصر جهان اسلام است که می توان با تحلیل نظریات منسجم انسان شناختی ایشان، نظام حقوقی اسلامی جامعی را ارایه نمود. براین اساس پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیل و متکی بر داده های کتابخانه ای ، به دنبال تبیین و تحلیل مبانی انسان شناختی نظام حقوقی است. بنا بر یافته های این تحقیق، مبانی انسان شناختی علامه با بیان نظریه استخدام طبیعی و اصل مربوبیت انسان، ضرورت تدوین و مشروعیت الهی نظام حقوقی را اثبات می نماید. به علاوه از اصل سعادت طلبی، ذو ابعاد بودن و حق طلبی انسان در مبانی ذکر شده، لزوم نظام حقوقی جامع عدالت محور و در راستای سعادت نتیجه می گردد. همچنین از اصول استقلال، کرامت و فطرت مندی انسان، هدفمندی نظام حقوقی و لزوم استقلال انسان ها  و حفظ کرامت آن ها در این نظام اثبات می شود. اصل تساوی، اصل آزادی، اصل ارزشمندی حیات، میل فطری به مالکیت و محدودیت های انسان، از دیگر اصول انسان شناختی علامه هستند که تساوی حقوق، مسیولیت در قبال اجرای حقوق، حق حیات، حق مالکیت و سهله و سمحه بودن حقوق اسلامی را اثبات می نماید.

    کلیدواژگان: مبانی انسان شناختی، نظام حقوقی، اسلام، علامه طباطبایی
  • یوسف دانشور نیلو، زهرا طهماسبی بکتی* صفحات 147-166
    مسیله آزادی همواره در طول تاریخ موردتوجه بوده و با نگاه به تاریخ فلسفه درمی یابیم نظریه آزاد بودن انسان همیشه مورد بحث وبررسی قرار گرفته  است. آزادی همواره به عنوان یک نیاز اساسی و شاخص در زندگی فردی و اجتماعی، مطرح بوده است. دولت ها، زمانی از اعتبار کافی برخوردار خواهند بود که رابطه شان با آزادی را مطابق قوانین و شرایط حفظ کنند. اما به رغم کارآمدی مفهوم آزادی در حکومت ها و جوامع، میزان و نوع بهره مندی از آزادی، همواره منشا اختلاف بین اندیشمندان و فلاسفه بوده است. این امر، ناشی از نوع رویکرد و ادراک فلاسفه از هستی و انسان است. در این بین شهید مطهری و یاسپرس از متالهین و اندیشمندانی هستند که نظرات ارزشمندی در این زمینه دارند؛ بنابراین هدف این پژوهش آن است که ضمن بیان مفهوم آزادی، جایگاه آن در اندیشه مطهری و یاسپرس مورد بررسی قرار گیرد. یافته های این پژوهش عبارت از اینکه: شهید مطهری و یاسپرس آزادی را یک امر مهم و اساسی در زندگی انسان ها می دانند، ضمن اینکه از نظر ایشان آزادی ای دارای ارزش است که در ارتباط با خدا باشد. از نظر آن ها آزادی وجه ممیز انسان از سایر اشیا و حیوانات است. شهید مطهری آزادی را وسیله ای برای طریقت می داند، اما یاسپرس تا آخر به آزادی وفادار می ماند و بر آن تاکید می کند. این پژوهش، توصیفی تحلیلی است که به روش کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: آزادی، مطهری، یاسپرس، انسان، اگزیستانسیالیسم
  • اعظم سادات شبانی*، محسن قاسم پور، حسین حیدری صفحات 167-197
    از مصادیق روح القدس در قرآن کریم، روح پاک اعطا شده به پیامبران در امر نبوت است که سبب عصمت پیامبران نیز می شود. در پی چنین مصونیتی، الگوسازی آنان برای بشر دشوار به نظر می رسد. این پژوهش، با یافتن ارتباط دو متغیر روح القدس و عصمت، به جوانب پنهان آن در هدایت ابناء بشر، ضمن تصریح به مقام والای انسان، به موازات رهبری انبیا به عنوان مرسلان وحی الهی، نقش روح القدس در ایمن سازی در برابر گناه برای نبی و غیر نبی را  تبیین کرده است؛ بنابراین، شرح دو متغیر مذکور، با روش تحلیل محتوا و توجه به سلسله مراتب روح و نزدیکی یا دوری انسان ها به این مراتب، جایگاه والا یا پست انسان در مقابله با گناه صورت گرفت و تمایزات بین انسان و نبی، از منطق استواری برخوردار گردید.
    کلیدواژگان: روح القدس، عصمت، پیامبر، انسان، قرآن کریم
  • حمزه عالمی چراغعلی*، ابوالحسن حسین زاده صفحات 199-227

    در این مقاله تربیت نظامیان در اندیشه افلاطون و امام خمینی (ره) با روش توصیفی-تحلیلی و مقایسه ای بررسی شده است و هدف آن افزایش قدرت توصیف و تبیین نخبگان فکری - نظامی در موضوع جایگاه نظامیان در شکل گیری مدنیت و تمدن سازی است. طی این مقاله گزاره های افلاطون و امام خمینی (ره) در ابعاد مختلف موضوع تربیت نظامیان از متون آنان استنتاج شده است و سپس مورد تحلیل قرار گرفته و در نهایت وجوه تشابه و تفاوت دیدگاه های دو متفکر در آن ابعاد تبیین شده است. نتیجه نهایی این مقایسه مبنی بر این است که نظام فلسفی افلاطون و برنامه تربیتی او در آرمان شهر که با هدف تبیین عدالت و چگونگی استقرار آن صورت بندی می شود، اهمیت اقشار نظامی را در زمینه شکل گیری مدنیت و حرکت به سوی تمدن سازی نشان می دهد و در رد دیدگاه هایی که اهمیت دادن به نظامیان را مقدمه فروپاشی مدنیت می دانند، پشتوانه استدلالی ارزشمندی ایجاد می کند. در مقابل دیدگاه امام خمینی (ره) بیانگر این است که تفکر اسلامی قوه و قوای نظامی را در چارچوب تربیتی شریعت، اخلاق و عقلانیت تعریف کرده و این چارچوب اجازه نمی دهد که حقوق و حوزه فردی و خصوصی نظامیان مورد تعدی قرار گیرد؛ آنان را نیز از تعدی به حقوق و حوزه خصوصی دیگران باز می دارد و قوه و قوای نظامی را در خدمت حفظ نظام سیاسی، مدنیت و تمدن سازی تعریف می کند.

    کلیدواژگان: افلاطون، امام خمینی، تربیت، پاسداران، شجاعت، امنیت، مدنیت
  • سید مهدی سجادی* صفحات 229-250
    انسان با تهذیب نفس و علم حضوری می تواند حضور علت هستی بخش را درک نماید؛ لذا در فلسفه اسلامی خداوند حاضر علی الاطلاق است. اما پرسش از چرایی عدم انکشاف حضور الهی به طور گسترده برای بشر از طریق روش هایی مانند تجربه دینی ذهن فیلسوفان دین را به خود مشغول داشته است و تقریرات شلنبرگ در استدلال به اختفای الهی برای الحاد، در این میان نقش محوری دارد. عمده پاسخ ها به علت اختفای الهی از منظر وجودی، فلسفی، عرفانی و کلامی است. اما در پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوایی سعی شده است رویکردهای انسانی تراویس دامزدی مورد ارزیابی قرار گیرد. وی با بیان مواردی مانند شاخص انزجار آسیب دیده، شاخص انزجار محدودیت وجودی، شاخص ترس و امید و شاخص از خود بیگانگی سعی در طرح دلایل اختفای الهی نموده است. در این مقاله عمده نقدهای این رویکرد انسانی مواردی چون نسبی گرایی و استقرای ناقص، بی نیاز نبودن از رویکردهای کلامی مانند تدبیر، حکمت و لطف الهی، ارایه تصویری منفعل از خداوند و عدم توجه به بعد اجتماعی دین، دانسته شده است.
    کلیدواژگان: اختفای الهی، تراویس دامزدی، انسان شناسی دین، انسان شناسی دینی، شلنبرگ
  • جواد غلامرضایی، سیده زینب سلطانی* صفحات 251-272

    نگرش نیچه به مسیله انسان و حقیقت او، بر اساس اندیشه های مادی گرایانه و تمایل به اصالت تجربه است که پیامدهای ویژه ای به همراه دارد. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی به منظور بررسی مختصات انسان شناختی از دیدگاه نیچه و ارزیابی پیامدهای آن در پرتو آرای علامه طباطبایی شکل گرفته است. بر اساس یافته‎های پژوهش، نیچه با نفی عقل گرایی و بی اعتبار نمودن ارزش های اخلاقی و دینی مورد پذیرش زمان خویش، انسان را تا پرتگاه نیست گرایی می کشاند. لکن برای نجات وی از این وهله بحرانی، انسان را به باور توانمندی و اصالت قدرت خویش دعوت می نماید که ظهور تمام عیار آن در ابر انسان نمود یافته است. این در حالی است که علامه طباطبایی چنین تقلیل گرایی از شخصیت انسان و ترجیح  تن بر روان را برنمی تابد. زیرا نفی عقل گرایی و ستیز با ابعاد الهی متافیزیک نتیجه ای جز بی اعتبارشدن اوزان اندیشه ورزی و خردگرایی ندارد. وی همچنین منشا اصلی پوچ انگاری در زندگی انسان را، حذف خدا و انگاره های معنوی و ارزشی می داند و قرب الهی را به عنوان غایت اصلی زندگی مطرح می کند. غایتی که در سایه آن زندگی فردی و جمعی انسان بر اساس هدفمندی، معناداری و عدالت شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، نیچه، نیست انگاری، قدرت طلبی، ابر انسان
  • حسن نعیم ابادی، مهدی مطهرنیا*، رضا پریزاد صفحات 273-290

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های کارآمدی نظام ولایی در منظومه فکری حضرت آیت الله خامنه ای یا تاکید بر فطرت انسان ها است. پرسش اصلی مقاله حاضر آن است که مولفه های کارآمدی نظام ولایی در منظومه فکری حضرت آیت الله خامنه ای چیست و آیا این مولفه ها با فطرت انسان ها سازگاری دارد؟ همچنین پژوهش حاضر بر این فرضیه استوار است که شکل گیری و پایه ریزی انقلاب اسلامی و همچنین اندیشه های حضرت ایشان بر مبنای اعتقادات و باورهای دینی و فطری بوده بدیهی است این مولفه ها و شاخص ها هم بر مبنای الگوی اسلامی استوار است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و نتایج نشان داد ازآنجاکه ابتناء نظام جمهوری اسلامی بر  نظریه حکومت اسلامی در عصر غیبت و بر پایه مردم سالاری دینی بوده  بر اساس این نظریه،  مشروعیت نظام مردم سالاری دینی  بر سه اصل صلاحیت های دینی؛  رضایت و انتخاب مردم استوار است برای رسیدن به اهداف، باید در مرحله نظر و عمل به عنوان یک نظام کارآمد تلقی شود؛ لذا در منظومه فکری رهبری انقلاب اسلامی نیز اصل کارآمدی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: نظام ولایی، مشروعیت، مقبولیت، فطرت، کارایی و کارآمدی
|
  • Marziyeh Akhlaghi * Pages 5-27
    Accomplishing perfection and bliss stands in need of spiritual progression, ascendance, and realization of a divine character. This is fulfilled only through self-knowledge and self-recognition. An essential path toward self-knowledge is the newly emerged science of “enneagram” or the nine personality types that build upon monotheism to spiritually ascend Man. Enneagram helps Man to locate his level of personality health and find the impediments toward the truth of his existence. Employing an interdisciplinary approach and holding a belief in the close interrelationship of the science of the enneagram and Sadraic anthropology in transcendental wisdom, the current research has built upon general solutions in transcendental wisdom and used experimental and detailed approaches in enneagram to offer the quality of accomplishing the perfection for all human beings at different existential levels and ranks. It was revealed that the enneagram offers the solution for removing impediments and concerns and explains the quality of awakening the actual self and inherent identity to attain a peaceful life. It also turns the attention of man toward his divine nature. Besides, the anthropological and ontological foundations of transcendental wisdom build upon divine law and the traditions of the prophet and his household to present the divine nature of the Man and his true self.
    Keywords: Enneagram, nature, Personality, Evolution Process
  • Zohre Khosravi, Mitra (Zahra) Poursina *, Saeed Naji Pages 29-50
    The current research is intended to study the issue of teaching philosophical thought and identify its components in “Kitab al-Elm” and “Kitab al-Tafakur” from Ghazali’s Ahya ul-Olum al-Din. The data are collected through note-taking from related resources and analyzed through the descriptive-analytical method. It was found that, contrary to the popular assumption, Ghazali accepts the philosophical thought that is rooted in examination and research and is blended with skills such as reasoning, analysis, synthesis, and deduction. Therefore, in “Kitab al-Elm” and “Kitab al-Tafakur” this scholar has offered some conditions for teaching and learning which endorse the aforesaid stance and is proved efficient in acquiring those types of knowledge that are explicitly or cooperatively obtained. Classifying these conditions revealed that three categories of mental and intrapersonal skills, interpersonal or interactive skills and inquiry-based skills as well as some major components involving “dialogue”, “interaction”, “inquiry”, “interpersonal relationship”, “effective relationship”, “sympathy”, “scaffolding” and “self-correction” are involved in teaching philosophical thought. Identifying these components and blending them with newly developed curriculums, paves the way for employing them in new education and syllabus and uncovers the hidden capacities inherent in the views of Muslim scholars about education.
    Keywords: teaching, Philosophical Thought, Ghazali, Ahya ul-Olum al-Din, Kitab al-Elm, Kitab al-Tafakur
  • Abdullah Mohammadi * Pages 51-74

    Good, evil, or neutrality of human nature has been among the important anthropological underpinnings. Holding belief in human natural instinct, self-love, the tendency toward perfection, and avoidance of imperfection, Allamah Tabatabaei believes that human is naturally inclined toward good. However, the current research intends to analyze this view from a new perspective. The departure point of this innovative attempt is the commentary of Allamah on the issue of the creation and fall of Adam. Allamah believes that facts such as succession, the breath of the divine spirit, prostration of angels, Teaching of the names, residence in paradise, and fall are not only particular to Adam but to humankind due to Man’s existential structure. Thus, the view of Allmah on the quality of fall is primarily discussed and then, the reasonings that emerged from this anthropological analysis substantiating the goodness of human instinct are explained. The method of this research was descriptive-analytical.

    Keywords: Human Instinct, Allamah Tabatabaei, fall, succession
  • Safdar Elahirad * Pages 75-97
    Explaining the nature of mental phenomena, particularly consciousness, is among the most important issues in the philosophy of mind and contemporary anthropology. Western and Islamic philosophers have regularly commented on this issue but, due to the recent development in cognitive sciences including neurology and artificial intelligence, the analysis of “consciousness” is largely disputed. Searle is a contemporary analytical philosopher who, in his own opinion, has presented an innovative approach for solving the issue of “consciousness” and its relation with brain and nervous system. According to him, the equality of consciousness and physical affairs is denied and Cartesian dualism is avoided. Issues such as consciousness are characteristics of brain cortex and effect of brains’ internal processes. In Searle’s view, causality of brain’s internal parts and characteristics of its cortex can solve the challenges associated with the relationship between body and mind. The present research has adopted an analytical-critical method to explain Searle’s view and analyze it critically. It was revealed that, on one side Searle’s analysis of the causality of intercellular parts is violated and on the other, realization of consciousness in the brain is impossible. Searle also fails to provide robust evidences on his claims.
    Keywords: philosophy of mind, Searle, Consciousness, brain, Physicalism
  • Mohammad Ebdali, Reza Nourouzy *, Valioolah Naghipoor Pages 99-118
    Knowing how to accomplish evolution has always been the concern of human beings. However, uncovering the truth of human evolution is the prerequisite for gaining knowledge on the quality of its accomplishment. According to Islamic instructions, “worship” is among the factors which can affect the path toward evolution. How worship can affect human evolution is a truth that needs rational explanation and philosophical interpretation. Transcendental wisdom, as an Islamic philosophical school, enjoys an inherent capacity for explaining the relationship between worship and evolution. Thus, expounding the related foundations of transcendental wisdom is an important step in explaining this relationship. The current research has adopted a descriptive-analytical method and used Sadraic foundations to offer a philosophical explanation about the effect of worship on the soul’s perfection consistent with transcendental wisdom. It was ultimately concluded that any action performed by human beings unites with him and becomes a part of his existential characteristics in a concrete manner. Therefore, primarily, the interpretation of transcendental wisdom of human perfection (evolution) is presented and then, its relationship with worship is investigated.
    Keywords: : Perfection, Spiritual Progression, Worship Effect, transcendental wisdom, Mulla sadra
  • Gholamhussein Gerami, Fateme Hashemian * Pages 119-146

    The legal system is one of the critical social structures the theories of which are affected by identity, rationality, and defined anthropological foundations. Allamah Tabatabaei is among the notable thinkers in contemporary Islam. A coherent analysis of his anthropological views can result in the development of a comprehensive Islamic legal system. The present research has collected data through library note-taking and analyzed them through the descriptive-Analytical method to explain and interpret the anthropological foundations of such a legal system. It was revealed that in Allamah’s anthropological foundations, the theory of natural employment and lordship-baseness of Man is underscored, and the necessity and divine legitimacy of the legal system are emphasized. In addition to that, the principle of bliss-seeking and multi-dimensionality of human righteousness is mentioned, and concluded that a comprehensive and justice-oriented legal system is necessary for human felicity and bliss. Also, it was proved that the principles of human independence and its necessity, human dignity, and its preservation, the nature-based orientation of humans, and the target orientation of the legal system are necessary principles in Allamah’s anthropological foundations. Principles of equality, freedom, life worth, the natural tendency to possession, and human limitations are other anthropological principles in Allamah’s views which submit evidence on the equality of rights, responsibility for the execution of laws, right of life, right of possession and facilitative nature of Islamic laws.

    Keywords: Anthropological Foundations, Legal System, Islam, Allamah Tabatabaei
  • Yousef Daneshvar Nilou, Zahra Tahmasebi Bakti * Pages 147-166
    Freedom has attracted attention in the long run of history. A glance at the history of philosophy shows that the theory of human freedom has been long discussed. Freedom has been a critical need and a standard in the social and individual life of Man. Therefore, states build popular credibility only when they secure their relationship with freedom according to the regulations and conditions. Yet, despite the agreement on the efficiency of this concept in governments and communities, philosophers and thinkers have disputed the quality and quantity of applying freedom. Among these thinkers, Shahid Motahari and Jaspers hold valuable views on freedom. Thus, this research is intended to explain the concept of freedom and investigate this concept from the views of Shahid Motahari and Jaspers. It was revealed that both thinkers view freedom as a critical issue in human life. Also, they believe that valuable freedom is one that pertains to God. In the view of both thinkers, freedom is the point of distinction between humans and non-humans. However, Shahid Motahari believes that freedom is a path toward elevation while Jaspers stays loyal to the freedom itself and puts emphasis on it. This descriptive-analytical research is conducted through the library method.
    Keywords: Freedom, Motahari, Jaspers, human, Existentialism
  • Azam Sadat Shabani *, Mohsen Ghasempour, Hossein Heidari Pages 167-197
    Among the manifestations of the Holy Spirit in the holy Quran is the immaculate spirit endowed to the prophet through prophethood which brings about their infallibility. Such an endowed immunity renders it difficult to take the prophets as a model for ordinary people. The current research is an attempt to find the relationship between the two variables of “the holy spirit” and “infallibility” and their hidden dimensions in guiding human beings while emphasizing the sublime rank of Man, parallel to the leadership of the prophets as the messengers of divine revelation. Also, the role of the Holy Spirit in the immunity of the prophets and non-prophets against committing sin is explained. Thus, these two variables were expounded through content analysis while considering the hierarchy of the spiritual ranks, the position of Man in relation to these ranks, the high or low position of Man in resistance against committing sin as well as distinctions between man and the prophets.
    Keywords: the Holy Spirit, Infallibility, Prophet, Man, Holy Quran